Der var engang en imam*, som boede fredeligt i Arabien sammen med sin familie. En dag kom der en hedning** til imamens hus for at stille ham nogle spørgsmål.
“Jeg har tre spørgsmål til dig,” sagde hedningen til imamen.
“Jamen lad mig høre,” svarede imamen.

“Mit første spørgsmål lyder således,” sagde hedningen: “Jeg har hørt, at satan skal brænde i helvede; men hvordan kan han brænde, når han selv er lavet af ild?”
Imamen svarede ham ikke, men kiggede ned i jorden.

“Mit andet spørgsmål lyder således,” sagde hedningen:” Hvorfor skulle jeg følge en kedelig religiøs vej, hvis det alligevel er min skæbne, at jeg skal ende i helvede?”
Imamen svarede stadig ikke.

“Mit sidste spørgsmål lyder således,” sagde hedningen: “Hvor er Gud? Jeg kan ikke se ham.”
Imamen bøjede sig ned og tog et stykke hårdt og tørt jord op i sin hånd og kastede det i hovedet på hedningen.
“Hvorfor gør du det?” råbte hedningen vredt og fortsatte: “Det skal du få betalt.”

Så løb han hen til en dommer og fortalte ham sin historie. Dommeren kom hurtigt sammen med hedningen tilbage til imamen for at få en forklaring.
“Hvorfor har du kastet jord i hovedet på denne mand?” råbte dommeren. “Hvis du ikke kan svare på hans spørgsmål, kan du da bare sige det.”
“Jamen jeg har da svaret på hans spørgsmål,” sagde imamen.
“Det må du forklare nærmere,” sagde dommeren.

“Jo, ser du, det første spørgsmål var, at han havde hørt, at satan skulle brænde i helvede; men han kunne ikke forstå, hvordan satan kunne brænde, når han selv var skabt af ild. Så viste jeg ham, at et menneske, som er skabt af jord***, sagtens kan føle smerte, når noget andet jord rammer ham. Så konklusionen er, at satan sagtens kan føle smerte i helvede, selvom han er skabt af ild.
Så spurgte han, hvorfor han skulle følge en kedelig religiøs vej, hvis det er forudbestemt, at han alligevel skulle ende i helvede. Så spørger jeg jer, hvorfor jeg skal stilles til regnskab for min ulovlige handling, hvis det var forudbestemt, at jeg skulle kaste det i hovedet på ham?
Og sidste spørgsmål var: Hvor er Gud, når jeg ikke kan se ham? Til det kan jeg kun sige: Hvor er din smerte – jeg kan ikke se den?”
Dommeren grinede højt og gav imamen ret. Og hedningen, ja gæt en gang – han blev minsandten muslim.

Imamen svarede altså på 3 spørgsmål uden at sige et ord, men blot med et enkelt kast.

©Aminah Tønnsen for den danske gengivelse, oktober 2003

Ordforklaring:
* imam = den, der leder bønnen og vejleder menigheden.
** hedning = én der ikke tror på Gud, den Almægtige. Kaldes også flergudsdyrker, dvs. én, der tror på flere guder.
*** Ifølge Koranen er det første menneskepar skabt og formet af jord – og Gud satte dem i stand til at forene sig for at føre menneskeslægten videre.