Grundlægger af verdens ældste universitet

Fatima al-Fihri blev født o. år 800 i Tunesien. Nogle år senere flyttede familien til Fes i det nuværende Marokko. Fes var i 700-tallet blevet etableret som hovedstad for idrissiderne og tiltrak allerede dengang driftige forretningsfolk som Fatimas far, Mohammed ibn Abdallah al-Fihri.
Da Fatimas far, bror og ægtemand døde med korte mellemrum, blev hun alene med sin mor og sin søster, Mariam. Søstrene arvede en stor sum penge, der gjorde dem finansielt uafhængige, og som de besluttede at investere i projekter, der ville komme samfundet til gode.

Fatimas søster, Mariam al-Fihri, lod bygge en moské, der kunne rumme nogle af de mange nye tilflyttere fra Andalusien, Al-Andalous Moskéen i Fes.

Fatima selv grundlagde i 859 Qairaouine Universitetet, der ikke kun tilbød studier i Koranen og islamisk jura, men også vidt forskellige emner så som arabisk grammatik, geologi, sociologi, geografi, astronomi, kemi, medicin, matematik og endda musik.
Derfor tiltrak universitetet mange udenlandske og/eller ikke-muslimske studerende som eksempelvis filosof, matematiker og pave Sylvester II (946-1003), botaniker og kartograf Muhammad al Idrissi (1100-1165), filosof, matematiker, læge og mystiker Ibn Rushd (1126-1196), den jødiske filosof og astronom Maimonides (1138-1204), den andalusiske filosof Ibn Arabi (1165-1240), historiker og filosof Ibn Khaldoun (1332-1404), diplomat og rejsende Leo Africanus (1486-1535), den flamske grammatiker Nicolas Cleynaerts (1495-1542) samt den nederlandske matematiker Jacob Golius (1596-1667) – for blot at nævne nogle af de mest kendte.

Det fortælles, at Fatima fastede og hjalp på byggepladsen i alle de år, byggeriet stod på: 11 år ifølge nogle kilder, 18 år ifølge andre. Og hun insisterede på at bruge lokale materialer til byggeriet.

Fatima aL-Fihri døde o. 880, og hun er et lysende eksempel på, at muslimske kvinder historisk set har haft rig mulighed for at udfolde sig og bruge deres evner til gavn for samfundsudviklingen.

Qairaouine Universitetet blev hurtigt et vigtigt centrum for lærdom og tænkning. Universitetet er i dag et af Marokkos mest anerkendte universiteter med afdelinger i byer som Marrakech, Tetouan, Agadir og Smara. Universitetets bibliotek rummer en række værdifulde og sjældne islamiske manuskripter.

© Aminah Tønnsen, 2016

Kilder:
Daily Sabah Feature: A woman with a past

The Urban Muslim Women: Fatima al-Fihri – Founder of the Oldest University in the World

Why islam: Fatima al-Fihri: Founder of World’s Very First University